SERPTENTINE // 14th July 2014

serpentine-pavilion-smiljan-radic-2

serpentine-pavilion-smiljan-radic-3

serpentine-pavilion-smiljan-radic-4

Every year, London’s Serpentine gallery commissions an architect to design a temporary structure on its front lawn of the Kensington Gardens.

This year in 2014, Chilean architect Smiljan Radić has been chosen to create a temporary installation at the gallery’s grounds for one summer, following in the footsteps of internationally renowned architects such as Frank Gehry, Zaha Hadid, Jean Nouvel, Sou Fujimoto, Herzog & de Meuron and Ai Weiwei.

Radic’s design combines the futuristic look of a space ship with elements from the Stone Age. The architect claims that he was inspired by Oscar Wilde’s “The Selfish Giant” to create a place that appears as if it has been neglected and has suddenly opened up to the world again.

The building consists of a doughnut-shaped fiberglass shell resting on stacks of quarry stones. The thin, translucent fiberglass structure contrasts with the large, roughly-cut rocks, which form the base of the pavilion. The multi transparent layers allow natural light to penetrate the shelter during the day and at night, when all lights are lit, the entire building glows.

The building houses a multi-purpose social space that houses a public café.

serpentine-pavilion-smiljan-radic-5

serpentine-pavilion-smiljan-radic-6

All photos © 2014 john offenbach

Comments are closed.

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 211 other followers